De gemeente Amsterdam maakt het voor horecazaken mogelijk om vanaf 1 juli 2015 ruimere openingstijden aan te houden.

Dat meldt de gemeente donderdag.

Het betreft een proef van drie jaar en gaat om horecazaken aan het Rembrandtplein en het Leidseplein.

Zestig zaken met een avondvergunning mogen vanaf 1 juli op vrijdag- en zaterdagavond tot 6.00 uur openblijven, waar dat nu nog 4.00 uur is. Terrassen mogen voortaan in het weekend ook in de winter tot 2.00 's nachts open blijven.

Als tegenprestatie gaan horecaondernemers zich samen met de gemeente extra inspannen om uitgaansgeweld en overlast voor omwonenden terug te dringen.

Het Amsterdamse college, de politie, ondernemers en andere partijen hebben dat afgesproken in het Samenwerkingsakkord en Veilige Uitgaanspleinen.

Het verruimen van de openingstijden is een wens die al langer leeft in de gemeenteraad en sluit aan bij een voorstel van de Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Hosts

Zogenoemde hosts moeten een ontspannen sfeer creëren door bezoekers te verwelkomen en te informeren. Ze kunnen ook escalaties voorkomen door op te treden als dat nodig is.

Op het Leidseplein worden vier jongerenwerkers ingezet als host, op het Rembrandtplein veertig studenten. De kosten daarvan zijn 120.000 euro per jaar, per plein. De gemeente en de horecaondernemers delen de kosten.

Kraanwater

De ondernemers moeten personeel opleiden en instrueren om overlast binnen en buiten de zaak te voorkomen. Daarnaast moeten ze gratis kraanwater verstrekken aan klanten en zijn happy hours verboden.

Op verzoek van Koninklijke Horeca Nederland onderzoekt de gemeente of de verruiming van de openingstijden op termijn ook kan gaan gelden voor ondernemers buiten de grote horecapleinen.