Uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam krijgen in de wintermaanden opvang op twee plekken in de stad. Beide locaties bieden samen 135 nachtopvangplaatsen.

Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan aan de gemeenteraad.

Hoewel al is begonnen met inrichten, wil Van der Laan nog niet bekendmaken waar de panden zich bevinden. Dat gebeurt op korte termijn zodra de omwonenden zijn geïnformeerd.

De personen zonder verblijfsstatus kunnen drie maanden van de winteropvang gebruikmaken, van het einde van de middag tot de volgende ochtend. Ze krijgen een warme maaltijd, de mogelijkheid om te douchen, een bed en een ontbijt.

Er is geen dagbesteding. Ze dienen zich in te schrijven en krijgen dan een toegangspas. Zodra het eerste gebouw vol is, gaat de tweede opvanglocatie open.

Structurele oplossing

De tijdelijke winteropvang kost de stad 870.000 euro. Intussen blijft Amsterdam samen met Utrecht, Den Haag en Rotterdam en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) met staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) overleggen over een structurele oplossing.

De gemeenteraad hoopt de opvang te verlengen tot 1 oktober 2015, maar wacht eerst het kabinetsstandpunt af. Als de opvang na de winter nog voortduurt, dan bedragen de totale kosten 2,3 miljoen euro. Van der Laan probeert met Teeven afspraken te maken over het verdelen van de kosten.