Amsterdam Marketing wil toeristen die naar de hoofdstad komen om een vrijgezellenfeest te houden demotiveren.

De overlast van de feesten is enorm volgens Machteld Ligtvoet van Amsterdam Marketing.

De actie is niet per se gericht op de Britse toeristen. "Het gaat in principe om alle vrijgezellenfeesten, maar de meeste worden wel gehouden door Britten die de stad bezoeken", legt Ligtvoet uit. "Helaas kun je dergelijke toeristen niet verbieden te komen, maar als je stomdronken met een tutu in de goot ligt, ben je gewoon geen leuke gast in Amsterdam."

"Amsterdam is een gastvrije stad, maar dat betekent niet dat alles mag en kan", stelt Ligtvoet. "Bewoners moeten een goede gastheer zijn en de bezoekers een goede gast. Er moet rekening met elkaar gehouden worden."

Eerder noemde de Londense burgemeester Boris Johnson de Nederlandse hoofdstad nog 'onguur'. Dat terwijl het volgens de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan juist de Britse landgenoten zijn die overlast veroorzaken.

Van der Laan nodigde zijn Britse ambtgenoot na diens uitspraken over Amsterdam uit om de Nederlandse hoofdstad eens te komen bezoeken. "Als hij hier is, kan hij meteen zien hoe het gaat met zijn landgenoten hier", haalde de Amsterdamse burgemeester vorige maand uit.

Handhaving

Van der Laan ziet echter geen grond om de vrijgezellenfeesten te verbieden. Wel wordt er meer aandacht gegeven aan handhaving om overlast tegen te gaan. Zo worden horeca-ondernemers aangepakt die blijven doorschenken aan dronken bezoekers.

Het is niet bekend hoeveel vrijgezellenfeesten er wekelijks in Amsterdam gehouden worden. Wel is duidelijk dat Britten al meerdere jaren de top tien van toeristen in de stad aanvoeren.