Het ongeluk met een urilift vrijdagavond in Amsterdam, is veroorzaakt door een explosie. Volgens leverancier Urilift, die deze 'plaspalen' maakt, heeft de technische recherche het vermoeden dat deze ontploffing tot stand kwam door gas.

Dit is opmerkelijk, want bij de verzinkbare urinoirs wordt volgens Urilift geen gas gebruikt. Mogelijk moet de oorzaak dan ook ergens anders worden gezocht, liet het bedrijf maandag weten. "De op dit moment meest voor de hand liggende oorzaak is dat rioleringsproblemen de oorzaak vormen."

De beheerder die de urinoirs bedient, raakte zwaargewond toen een exemplaar bij poptempel Paradiso plotseling met een knal uit de grond schoot. Een scooter die erbovenop stond, werd gelanceerd en kwam op de man terecht.

Hij liep volgens zijn zoon acht gebroken ribben, een hersenschudding, een gebroken borstbeen en een gebroken pols op. Een woordvoerder van de gemeente liet maandag weten dat hij nog in het ziekenhuis ligt.

Weekend

De uriliften in de Amsterdamse binnenstad, negen in totaal, komen alleen in het weekend omhoog. Dat gebeurt handmatig met een afstandsbediening. Ze blijven tot nader order buiten gebruik.

De plaspalen bestaan sinds 2000 en er heeft zich nooit eerder een explosie voorgedaan, aldus de leverancier. De arbeidsinspectie doet onderzoek naar het ongeval.