Amsterdam zou moeten proberen de meeste en mooiste openbare toiletten ter wereld voor mannen én vrouwen te krijgen.

Dat schrijft journalist Paul Steenhuis vrijdag in NRC.NEXT.

"Amsterdam is een seksistische, discriminerende stad als het om vrouwen gaat die nodig naar de wc moeten", schrijft Steenhuis. 

"Er zijn zo'n 35 openbare urinoirs in de hoofdstad voor mannen, maar slechts één openbaar toilet in Amsterdam waar je als vrouw heen kan: Waterlooplein 165."

Openbaar plasrecht

Boudewijn Oranje, voorzitter van Stadsdeel Centrum, zegt bij AT5 in gesprek te willen gaan met de horeca. Hij hoopt dat vrouwen zich daar dan wel welkom voelen op het toilet. 

Dunya Verwey, ook aanwezig bij Stelling van Amsterdam, streed in 1970 al voor een openbaar plasrecht voor vrouwen. Verwey: "Het is een mensenrecht. Een beschaving meet je af aan het niveau van z'n sanitaire voorzieningen."

Maar volgens stadsdeelvoorzitter Oranje is het onmogelijk extra voorzieningen te realiseren in het monumentale centrum. "Niemand wil zo'n ding voor zijn deur." Als voorbeeld noemt hij de proef met een openbaar toilet bij de Westerkerk. "Daar hebben we jarenlang voor moeten procederen."

Sleutel

Volgens Oranje ligt de sleutel tot succes bij de 1.800 toiletten in de horecagelegenheden van de binnenstad. ''Ik wil met de horeca in gesprek gaan om bestaande toiletten nog gastvrijer te maken."