Boris Johnson, de burgemeester van Londen, heeft delen van Amsterdam 'onguur' genoemd.

Dat meldt de Volkskrant woensdag.

Volgens de burgemeester van Londen is Amsterdam onguur geworden door het tolerante drugsbeleid. Hij verklaarde dat de aanpak in landen als Nederland en Portugal 'achterhaald' is.

Tegelijkertijd prees de vijftigjarige burgemeester 'de oorlog tegen drugs, die de Britse regering, en de Amerikaanse, al jaren voeren'.

Drugsaanpak

Johnson kwam met deze aanval op Amsterdam en haar Wallen tijdens een People's Question Time-bijeenkomst dinsdagavond in Waltham Forest, een wijk in Noordoost-Londen.

Vanuit het duizendkoppige publiek kreeg hij de vraag of een andere drugsaanpak gewenst is, gebaseerd op ervaringen in landen als Nederland, Portugal of Uruguay, of de Amerikaanse staat Colorado.

Daar moest Johnson echter niets van hebben. Volgens hem zitten zijn partijgenoten in de regering op het juiste spoor met een keiharde aanpak waarbij er vijf jaar staat op het bezit van cannabis, en maximaal veertien jaar op de handel erin.

Huurprijzen

Amsterdam was niet de enige hoofdstad die kritiek kreeg van Johnson. In een discussie over de steeds hogere huren in Londen werd hem gevraagd waarom er geen jaarlijks plafond kan komen aan huurstijgingen, een vorm van huurbescherming die niet ongewoon is op het vasteland. Johnson wist te melden dat controle op de huren in Berlijn zou hebben gezorgd voor nog hogere huren.