Pro-Israël-activisten hebben zondag een toespraak van oud-premier Dries van Agt verstoord in de Amsterdamse Singelkerk.

De activisten schreeuwden en ontrolden een spandoek met de tekst: "Van Agt... De Joden zijn jou zat!".

Op het spandoek stonden ook de namen van de Drie van Breda; Duitse oorlogsmisdadigers die in Breda in de gevangenis zaten en voor wie Van Agt als minister gratie had overwogen.

Van Agt hield de zogeheten 'Preek van de Leek' in de kerk. Dat is een alternatieve dienst die wordt gehouden door een bekende Nederlander. Van Agt was uitgenodigd vanwege zijn stellingname in het Palestijns-Israëlische conflict.

Van Agt is kritisch over Israël en gaf volgens de organisatie van de Preek van de Leek ook tijdens de preek een politiek statement.

Dreigend

Dominee Rob Visser vertelde dat een groep mensen in de kerk opstond en begon te schreeuwen. Volgens de dominee waren ze niet bereid tot enig gesprek en maakten ze van Agt uit voor ''schoft'' en ''huichelaar''.

Visser zei dat hij tussen de groep en Van Agt in ging staan omdat de situatie dreigend was. Uiteindelijk werd de politie erbij gehaald en keerde de rust terug.

De organisatie van de Preek van de Leek laat weten dat zij inmiddels contact heeft opgenomen met de Amsterdamse rabbijn Raphael Evers, die zondag ook aanwezig was in de kerk.

Preek van de Leek wil deze week met de Joodse gemeenschap om de tafel om te praten over het incident. De organisatie benadrukt goede banden te willen houden met de Joodse gemeenschap.