Lijsttrekker Pieter Hilhorst en de PvdA Amsterdam vormden een complete mismatch. 

Dat blijkt volgens de Volkskrant uit een rapport over de nederlaag die de partij in Amsterdam heeft geleden bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart.

De PvdA verloor daarbij vijf van de vijftien zetels en moest na 65 jaar in het stadsbestuur plaatsnemen in de oppositie.

De commissie die onderzoek deed naar het verkiezingsdebacle trekt harde conclusies over de onervaren politicus en de zwabberende campagne, zo meldt de krant over het vrijdag te verschijnen rapport. Bij de benoeming van Hilhorst tot lijsttrekker zou het direct al verkeerd zijn gegaan.

De oud-Ombudsman en oud-columnist van de Volkskrant bleek in de zomer van 2013 de enige kandidaat voor het lijsttrekkerschap. Maar hij werd om procedurele redenen pas vijf maanden later officieel benoemd.

"De totstandkoming van het verkiezingsprogramma en de voorbereiding van de campagne geschiedden daardoor grotendeels buiten hem om. Er ontstond een niet meer te dichten kloof tussen de partij en de opvattingen en stijl van Hilhorst", aldus de Volkskrant.

'Onduidelijke campagneboodschap'

Verder blijkt dat de onervarenheid van Hilhorst, een onduidelijke campagneboodschap en het kiezen van de VVD in plaats van D66 als doelwit een grote rol speelden in de verkiezingsnederlaag.

Een ander probleem voor Hilhorst was dat hij vond dat de burger zelf meer regie in handen moet nemen. "Dat botste met de traditionele PvdA-opvatting dat de overheid een grote rol moet spelen. Hilhorst moest daardoor steeds meer de rol van verdediger gaan spelen in plaats van die van uitdager", meldt de krant.

Blunder belastingdienst

Wat volgens het rapport ook heeft meegespeeld, is de blunder die de gemeentelijke belastingdienst in december 2013 maakte. In plaats van 1,88 miljoen euro werd op bijna tienduizend rekeningen een woonbijdrage van in totaal 188 miljoen euro overgemaakt.

Hilhorst, destijds wethouder van Financiën, kon daar niets aan doen, maar reageerde niet handig. "Achteraf werd dit incident door velen als keerpunt in de campagne gezien", klinkt het in het rapport.

Pieter Hilhorst maakte een dag na de verkiezingen zijn aftreden bekend.