De ontruiming van 66 gekraakte woningen in een leegstaand complex in Amsterdam Slotervaart is woensdagmiddag rustig verlopen. Twee krakers zijn aangehouden.

Eén omdat hij gesignaleerd stond, de ander omdat hij zich niet wilde legitimeren. Dat meldde de politie woensdag. De krakers verzetten zich niet en de politie hoefde geen geweld te gebruiken.  

Een grote groep van tientallen voornamelijk Spaanse krakers nam zondagmiddag bezit van het flatgebouw van corporatie De Key.

Burgemeester Eberhard van der Laan gaf dinsdagavond opdracht tot een spoedontruiming. Ongeveer 50 ME'ers rukten woensdagmiddag rond 13.30 uur uit naar het complex aan de Rijswijkstraat waar ze zo'n dertig krakers aantroffen. Na ongeveer 5 kwartier was het pand ontruimd.

Renovatie

Het complex van corporatie De Key wordt grondig gerenoveerd. Anderhalve week geleden vertrokken de laatste bewoners. De werkzaamheden waren tijdens de kraakactie al aangevangen.

''We ontruimen omdat de kraak onrechtmatig is. En ook omdat we vanwege Ajax - Barcelona wat extra mensen op de been hebben'', aldus Van der Laan woensdag tegen de gemeenteraad.