Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) geeft op 12 november het startsein voor de bouw van het nieuwe EYE Collectiecentrum in Amsterdam.

Dit state-of-the-art depot met opslag- en bewaaromstandigheden wordt een haven voor de EYE-collectie, zo maakte het filminstituut dinsdag bekend. Het gebouw moet begin 2016 zijn deuren openen.

Het EYE Collectiecentrum wordt naast een depot ook een modern expertisecentrum waar wetenschappers, filmmakers en studenten op afspraak de collecties kunnen raadplegen.

Collectie

Op de begane grond kunnen professionals terecht om films te kijken, te researchen en de overige collecties te bekijken, zoals boeken, tijdschriften, dvd’s, affiches, foto’s, persoons- en instellingsarchieven, scenario’s, audiocollectie, bladmuziek en filmapparatuur.

De zaal in het gebouw zal regelmatig worden ingezet voor  specialistische projecties, discussies en workshops over de collectie van zo’n 40.000 films.

Oplossing

Met het nieuwe Collectiecentrum heeft EYE een oplossing voor de jarenlange problemen met de oude, ontoereikende depots. Die bevonden zich op diverse plekken in Noord-Holland.