De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan betrekt Marokkaanse organisaties in de stad te weinig bij zijn beleid. De organisaties klagen over een gebrek aan contact met het stadsbestuur.

Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag, op basis van een rondgang langs verschillende organisaties in de hoofdstad.

De Marokkaanse organisaties wijzen op het grote verschil met oud-burgemeester Job Cohen. In de dagen na de moord op cineast Theo van Gogh, zondag tien jaar geleden, betrok hij de Marokkaanse gemeenschap en de moskeeën nadrukkelijk bij zijn beleid.

Dat kon hij doen doordat hij jarenlang had geïnvesteerd in de contacten met de moslimgemeenschap.

​Groot gevaar

Volgens oud-ambtenaar Jeroen de Lange, die na de moord op Van Gogh een actieprogramma schreef voor Cohen, schuilt daarin een groot gevaar.

"Als morgen een aanslag wordt gepleegd op het Centraal Station, dan wil je dat overmorgen de Dam vol staat met Amsterdamse moslims die scanderen: 'Niet in onze naam!' Maar wie organiseert dat? Wie gaat die mensen bellen?"

'Fors geïnvesteerd'

Burgemeester Van der Laan laat in een reactie aan de krant weten dat hij 'misschien wel minder in moskeeën komt dan Cohen, maar dat wil niet zeggen dat hij niets doet'.

Zo zou Van der Laan sinds de spanningen in de stad deze zomer opliepen door onder meer de oorlog in Gaza en de opkomst van Islamtische Staat (IS) in Syrië en Irak fors geïnvesteerd hebben in de bestrijding van polarisatie en radicalisering.