Leden van de Amsterdamse studentenunie ASVA hebben donderdagochtend uit protest tegen het leenstelsel een levensgroot spandoek opgehangen op het complex van de Universiteit van Amsterdam.

Ook in Groningen, Utrecht, Delft en Nijmegen zijn er spandoeken aan studentencomplexen en op andere zichtbare plaatsen gehangen. Op het doek in Amsterdam staat de tekst "Blijf van mijn stufi af" te lezen.

De doeken zijn een idee van de landelijke studentenvakbond (LSVb). Zij willen met de acties duidelijk maken dat "studerend Nederland zich klaarmaakt voor het protest tegen het leenstelsel op 14 november 2014 op het Malieveld in Den Haag". Dat laat Tom Hoven, voorzitter van de LSVb donderdag weten.

Volgens Hoven heerst er nog onduidelijkheid bij de huidige studenten over het leenstelsel. "Als de minister ze niet voorlicht dan gaan we het zelf maar doen", aldus Hoven.

De Tweede Kamer praat sinds september over invoering van het plan. Met het leenstelsel verdwijnt per 1 september 2015 de basisbeurs voor studenten. Nieuwe studenten zullen hun studiefinanciering moeten gaan lenen.