Veel basisscholen in Amsterdam passen een verandering toe aan het uiterlijk van Zwarte Piet. Net als tijdens de intocht zullen er op scholen in de hoofdstad roetpieten en kleurenpieten te zien zijn.

Dat schrijft Het Parool woensdag. Een overgrote meerderheid van de ruim tweehonderd basisscholen in Amsterdam zou zich voorbereiden op een andere stijl voor Zwarte Piet.

De reden voor de meeste schoolbesturen voor deze verandering is de koers die burgemeester Eberhard van der Laan sinds vorig jaar heeft ingezet.  

Het bestuur van de Stichting Samen tussen Amstel en IJ geeft aan aangesloten openbare scholen zelf te laten kiezen hoe zij het Sinterklaasfeest vormgeven. De Stichting Openbaar Onderwijs Noord zegt dat hun beleid erop is gericht om de aanpak van de gemeente te volgen.

De directie van de stichting Katholiek Basisonderwijs Amsterdam zegt "de lijn van de gemeente te hanteren als een minimumoptie." De stichting laat het verder aan de zeven confessionele scholen in Nieuw-West "om verder te gaan en bijvoorbeeld de sinterklaasliedjes in een nieuwe versie te zingen".