De baby die dit weekend werd aangetroffen in een Amsterdamse vuilcontainer is ondergebracht bij een pleeggezin.

Het meisje krijgt een gezinsmanager en Jeugdbescherming gaat op zoek naar een permanent pleeggezin. Van de ouders ontbreekt nog elk spoor.

Jeugdbescherming heeft de voorlopige voogdij gekregen zodat deze instantie nu formeel 'de ouders' is. Een woordvoerster zegt de vinder van de zuigeling erg dankbaar te zijn.

De baby, slechts een paar dagen oud, werd zondagochtend vroeg gevonden nadat een voorbijganger geluidjes uit een ondergrondse vuilcontainer hoorde komen.

Getuigen

De politie is nog steeds bezig te onderzoeken wie en waar de ouders zijn. Agenten praten onder meer met buurtbewoners en roepen getuigen op zich te melden.

Het meisje heeft even in het ziekenhuis gelegen. Hoe het precies met haar gaat konden woordvoerders van Jeugdbescherming en politie niet zeggen.

Ongewenst

Fiom, een instantie die hulp verleent bij ongewenste zwangerschap, laat weten dat het belangrijk is dat een ongewenste zwangere vrouw al vroeg in de zwangerschap de juiste hulp krijgt. Dat kan voorkomen dat er paniek ontstaat.

In Nederland is het mogelijk om onder geheimhouding te bevallen, waarna de vrouw het kind kan afstaan ter adoptie. Het is belangrijk te investeren in het onder de aandacht brengen van deze mogelijkheid, aldus Fiom.