Omdat het station Amsterdam Centraal woensdag precies 125 jaar bestaat, rijdt de Blokkendoos weer.

​Deze eerste elektrische trein, vernoemd naar de hoekige vorm, maakt woensdag enkele ritjes tussen Amsterdam en Haarlem. NS en ProRail vieren al de hele maand het jubileum van het befaamde Amsterdamse station.

Toen Amsterdam Centraal op 15 oktober 1889 openging, bestond het Nederlandse spoor precies vijftig jaar. Amsterdam beschikte in die vroege jaren over twee gescheiden spoorwegverbindingen met elk een eigen station.

De bouw van een ‘centraal station’ voor Amsterdam startte in 1882. Architect Pierre Cuypers kreeg de opdracht het te ontwerpen.

Belangstelling

Op de openingsdag vertrok de eerste trein om kwart over acht, onder grote belangstelling. Die reed naar Rotterdam en kwam daar om half tien aan, keurig volgens het boekje. Inmiddels stappen er op Amsterdam Centraal op een doordeweekse dag zo'n 168.000 mensen in en uit een trein.

Voor reizigers en bezoekers zijn er de hele maand oktober activiteiten op het jarige station. Woensdag treedt de NS Harmonie op in de centrale hal. 's Avonds staan er ligstoelen in de hal zodat bezoekers nu eens in alle rust het plafond kunnen bekijken. Het meenemen van een toneelkijkertje wordt aanbevolen.

125 jaar Amsterdam Centraal: Van 300 naar 300.000 reizigers