De vier chauffeurs die afgelopen weekend in Amsterdam werden opgepakt omdat ze taxiritjes aanboden via de illegale app Uberpop, moeten ieder 1.500 euro betalen. 

Een woordvoerder van Uber liet dit maandag weten. "We zijn het oneens dat er boetes worden uitgedeeld aan een dienst die particulieren met elkaar laat meerijden. De boetes lijken in het geheel niet op zijn plaats."

Eerder gaf Uber al aan dat het bereid was om de boetes voor de Uberpop-chauffeurs te betalen, mocht het daarop aankomen. Het bedrijf wil eerst kijken of het via de rechter een uitspraak in zijn voordeel kan afdwingen. 

Illegaal

Uber bracht de particuliere taxidienst Uberpop in juli naar Amsterdam. Kort daarna benadrukte de Inspectie Leefomgeving en Transport dat de service illegaal is in Nederland.

De instantie kondigde destijds al aan streng op te zullen treden tegen Uberpop, maar de eerste boetes lieten op zich wachten tot afgelopen weekend.

De vier chauffeurs die zijn opgepakt moeten 1.500 euro betalen, het standaard bedrag voor een dergelijk eerste vergrijp. Ook in andere grote steden in Europa ligt Uber(pop) onder vuur, zoals in Barcelona, Madrid, Hamburg, Berlijn en Brussel. 

Uber: De opkomst van de populaire maar controversiele taxi-app