De huizenprijzen in de regio Amsterdam zijn in het derde kwartaal van 2014 met 6,1 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Ten opzichte van het vorige kwartaal liggen de prijzen echter 3,1 procent lager.

Dat blijkt donderdag uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), de grootste makelaarsorganisatie van Nederland.

Hiermee zijn de huizenprijzen in Amsterdam harder gestegen dan het landelijk gemiddelde: in Nederland was in het derde kwartaal, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, een stijging van 3,9 procent te zien.

De prijs van de gemiddeld verkochte woning in de regio Amsterdam lag in het derde kwartaal van 2014 op 235.000 euro. Landelijk kostte een huis gemiddeld 214.000 euro. In totaal werden er in het derde kwartaal 2.577 Amsterdamse woningen verkocht.

Vraagprijs

Een deel van de huizen wordt boven de vraagprijs verkocht, ook buiten het centrum. Dat varieert van 3,2 procent van de woningen in Osdorp tot 21,2 procent van de huizen in Oost/Watergraafsmeer.

Maar ook in de hoofdstad zijn veel woningen die langer dan een jaar te koop staan. In Zeeburg en Osdorp staat meer dan de helft van het aanbod een jaar of langer te koop.

Stabilisatie

Voorzitter van de NVM Ger Hukker ziet dat de huizenmarkt in Nederland stabiliseert. “En de vooruitzichten voor de komende tijd zijn positief.

Het aantal woningverkopen voor de gehele Nederlandse markt ligt naar schatting op 39.000. “Een mooi aantal”, aldus Hukker, “zeker als je in ogenschouw neemt dat het derde kwartaal, wegens de zomervakanties, het altijd slechter doet dan het tweede kwartaal.”

In het eerste kwartaal van 2014 stegen de huizenprijzen op jaarbasis voor het eerst in ruim drie jaar. NVM verwacht dat de prijzen eind 2014 in een jaar tijd 3 tot 4 procent zijn gestegen.

Het aantal verkopen zal naar verwachting ruim een derde meer zijn dan vorig jaar. 2013 was een slecht jaar voor de woningmarkt, met name de eerste drie kwartalen.