Bijna twintig ondernemers in de binnenstad van Amsterdam maken bezwaar tegen het bestemmingsplan 'Postcodegebied 1012' waarmee de gemeente de overlast van horecagelegenheden in het gebied wil tegen gaan.

Dat staat in een document van de Raad van State. Maandag is een eerste hoorzitting gehouden, dinsdag 7 oktober zal deze worden voortgezet.

Onder andere De Bijenkorf en Hotel de L' Europe vinden dat het plan hen geen beperkingen mag opleggen.

Volgens De Bijenkorf is de bestaande horeca in het warenhuis niet in het bestemmingsplan opgenomen, omdat die beperkt is tot een vloeroppervlakte van 20 vierkante meter. Bovendien is de verkoop van alcohol uitgesloten.

Hotel L' Europe heeft bezwaar tegen de bestemming voor het hotel. Deze zou onvoldoende duidelijk vastleggen dat in de zalen voor feesten en bijeenkomsten eten en drinken mag worden geserveerd.

Leefbaarheid

Volgens de gemeente zijn in het postcodegebied 1012, het oudste gedeelte van Amsterdam, veel souvenirwinkels, coffeeshops, raambordelen en massagesalons gevestigd die de leefbaarheid van bewoners en ondernemers verstoren.

Met het bestemmingsplan wil de stadsdeelraad het gebied omvormen tot een 'aantrekkelijk hoogstedelijk milieu met een mix aan functies en voorzieningen voor alle Amsterdammers en voor een brede groep bezoekers en toeristen'.