De 83-jarige voormalige projectontwikkelaar Dick Terlingen is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld voor het bedreigen van onder anderen burgemeester Eberhard van der Laan en de Orde van Advocaten. 

Hij kreeg hiervoor dinsdag een celstraf van 8 maanden, waarvan 7 maanden voorwaardelijk. Ook mag hij 3 jaar lang geen contact zoeken met de burgemeester en de dekens van de Orde van Advocaten in Haarlem en Amsterdam.

De straf valt hoger uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM), die 6 maanden celstraf eiste, waarvan 137 dagen voorwaardelijk.

De bejaarde man beweert dat hij als ontwerper van de Amsterdam Arena voor honderden miljoenen euro's is bestolen door de gemeente. Bestuurders zouden zijn ontwerpplan voor het voetbalstadion hebben gestolen.

Hij strijdt er al 20 jaar voor om zijn gelijk te halen. Nadat de hoogste rechtbank in 2011 al zijn vorderingen had afgewezen, omdat de rechters volgens Terlingen waren omgekocht, zag hij geen andere uitweg meer dan over te gaan op dreigementen.

Zo legde hij een pakketje in de parkeergarage van de Bijenkorf met een brief aan de burgemeester, dreigde met brandstichting in parkeergarages en met het neersteken van de dekens van de Orde van Advocaten.

Hij stuurde meerdere brieven met daarin bedreigingen tot het plaatsen van bommen. In juni nog liet hij Van der Laan weten dat ''hij een mes tussen zijn ribben verdient''.

Hogere straf

De rechter besloot een hogere straf op te leggen dan de eis van justitie, omdat ''de rechtsorde deze oorlogsretoriek niet over zijn kant kan laten gaan.

Het is geheel buiten proportie om het gelijk binnen te willen halen via bedreigingen met onder meer liquidatie, ernstige verwondingen, met brandstichting en totale sloop van gebouwen middels explosieven''.

Tijdens de zitting zei de rechter al dat deze zaak bij de civiele rechter thuishoort en opperde aan Terlingen of het niet beter was de strijdbijl te begraven en een boek te schrijven.