Tijdens een controle van een horecagelegenheid aan de Betinckstraat heeft de politie zaterdag veertien mensen aangehouden.

Dat meldt de politie.

Bij de controle in de Staatsliedenbuurt nam de politie twee vuurwapens, een geldbedrag van 10.000 euro en twee auto's in beslag genomen. Tijdens de controle werkte de politie samen met onder meer de gemeente, het OM en de belastingdienst.

Het gaat om veertien mannen met een leeftijd tussen de 22 en 38 jaar. Ze zijn aangehouden op verdenking van witwassen en voor het overtreden van onder andere de wapenwet en de opiumwet. Vijf personen zijn aangehouden omdat ze geen geldig identiteitsbewijs konden tonen.

De politie had informatie ontvangen dat de horecagelegenheid een ontmoetingsplek is van mensen uit het criminele circuit. Zowel gasten als het personeel werd gecontroleerd. De controle maakt onderdeel uit van het optreden een liquidatiegolf in Amsterdam. Zo werden in de Staatsliedenbuurt in december 2012 twee Nederlands-Marokkaanse mannen doodgeschoten.

Persoonsverwisseling

Vrijdagnacht werd in de Amsterdamse club The Sand nog een man doodgeschoten en in juli werd een volgens politie en justitie onschuldige man door een persoonsverwisseling in de Amsterdamse Conradstraat eveneens doodgeschoten. De moord op deze onschuldige man zou in verband staan met de reeks liquidaties van de afgelopen anderhalf jaar. 

De politie wil het geweld stoppen door niet alleen de daders op te sporen, maar ook bendes tegen te werken.