Een 73-jarige man is donderdag in een pension in Noordwijk opgepakt omdat hij met babbeltrucs vele mensen geld afhandig heeft gemaakt.

Sinds december heeft hij in heel Nederland mogelijk zelfs 30 slachtoffers gemaakt, liet de Amsterdamse politie vrijdag weten.

De verdachte kwam in beeld toen vooral in de Amsterdamse Rivierenbuurt opvallend veel senioren aangifte deden van oplichting. Daarbij dook steeds hetzelfde signalement op, van een man die er als een zestiger uitzag.

Ook de manier waarop hij het vertrouwen van de ouderen wist te winnen en met een smoes geld wist te lenen, bleek bijna identiek.

Weduwnaar

Hij belde aan en stelde zich voor als de nieuwe buurman of de vader van de nieuwe buurvrouw. Vervolgens vroeg hij of hij binnen mocht wachten op een levering, bijvoorbeeld van een keuken.

In de uren daarna won hij het vertrouwen van de slachtoffers, waarbij hij zich voordeed als weduwnaar. Tot slot kwam hij met het verhaal dat hij de levering contant moest afrekenen en of hij daar geld voor kon lenen.

Flinke bedragen

De slachtoffers overhandigden flinke bedragen, die ze niet meer terugzagen. Een oude vrouw gaf hem zelfs al het geld dat ze gespaard had voor haar begrafenis.

De man is sinds de jaren '70 vaker veroordeeld voor babbeltrucs. Sinds januari dit jaar werd hij gezocht omdat hij na een verlof niet terugkeerde naar een gevangenis in Heerhugowaard. Vanaf dat moment maakte hij alleen al in Amsterdam zo'n 22 slachtoffers.