Amsterdam wil wel opvang bieden voor uitgeprocedeerde asielzoekers, maar niet als enige.

"Iedereen die op straat zwerft, moet toegang hebben tot bed, bad en brood, net als daklozen", zei burgemeester Eberhard van der Laan donderdag tegen de gemeenteraad.

"Maar dit kan alleen als héél Nederland het doet. Voorzieningen voor iedereen, maar overal."

Van der Laan voert hierover overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de andere grote steden en staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie). Hij wil voorkomen dat er een aanzuigende werking ontstaat en alle asielzoekers naar Amsterdam trekken voor opvang.

Incidenten

Enkele partijen in de gemeenteraad vroegen om een snelle oplossing na twee ernstige incidenten rond de groep rondzwervende asielzoekers in de stad.

In het weekeinde overleed een Somaliër die in de zogeheten Vluchtgarage in Amsterdam-Zuidoost verbleef. Maandagnacht raakte in het zogenoemde Vluchtgebouw elders in de hoofdstad een andere uitgeprocedeerde asielzoeker zwaargewond bij een ongeval.

De burgemeester werkt aan een voorstel voor een sobere 'bed, bad en brood', waar uitgeprocedeerde asielzoekers 's nachts terechtkunnen. Zo'n voorziening komt er niet op korte termijn. ''We zijn er pas als het kan van het Rijk, als we het geld hebben geregeld en als er gesprekken zijn geweest met de andere grote gemeenten'', zei Van der Laan, die binnen enkele weken met een brief komt hierover.

Zwerven

Al bijna twee jaar zwerven er uitgeprocedeerde asielzoekers door de stad, die van kraakpand naar kraakpand trekken. Eén groep van ongeveer 120 mensen verblijft in de Vluchtgarage.

De omstandigheden daar zijn erbarmelijk, waarschuwde het College voor de Rechten van de Mens eerder in de week. Vrijwel dagelijks zijn er akkefietjes. Een andere even grote groep verblijft momenteel in het Vluchtgebouw, een bedrijfspand in Amsterdam Nieuw-West.