Ongeveer honderd mensen hebben donderdagochtend gedemonstreerd bij het Amsterdamse stadhuis tegen het standpunt van burgemeester Eberhard van der Laan omtrent zwarte piet.

Zij zijn boos op de burgemeester omdat hij bezwaar heeft gemaakt tegen een uitspraak dat hij de vergunning voor de komende sinterklaasintocht opnieuw moet bekijken.

Door daartegen in beroep te gaan laat de burgemeester zien dat hij ''zich niet bekommert om het leed (veroorzaakt door racisme en discriminatie) van zwarte burgers'', vinden de demonstranten.

De bestuursrechter vond, begin juli, dat Van der Laan beter had moeten luisteren naar de grieven van de tegenstanders van Zwarte Piet. Die vinden Zwarte Piet kwetsend voor zwarte mensen. Maar de burgemeester is van mening dat de discussie moet worden gevoerd in de samenleving en niet in de rechtszaal.

Bovendien is het niet alleen een Amsterdams feest, maar een landelijke traditie, stelde hij. Ook wil hij zich niet bemoeien met de inhoud van evenementen. Van der Laan ziet meer in geleidelijke aanpassingen van het feest.