De asielzoeker die maandagnacht ernstig gewond raakte in het vluchtgebouw in Amsterdam moest door medebewoners naar buiten worden gedragen, omdat ambulancepersoneel niet naar binnen mocht.

Het was voor het personeel niet veilig om naar binnen te gaan omdat er mogelijk asbestdeeltjes in de lucht zaten, zegt een politiewoordvoerder woensdag.

In het gebouw aan de Jan Tooropstraat verblijft een groep asielzoekers die van gebouw naar gebouw zwerft. Nadat de vluchtschool zaterdagochtend werd verlaten, werd het vluchtgebouw dezelfde dag nog gekraakt.

"De afgelopen maanden hebben koperdieven in het gebouw gezaagd en geboord, onder meer in plafondplaten", zegt de politiewoordvoerder. "Omdat er asbest in het gebouw is verwerkt, was al een onderzoek ingesteld om na te gaan of er asbestdeeltjes in de lucht zaten."

Dit onderzoek was nog niet afgerond toen de gewonde asielzoeker in het gebouw lag. Agenten en ambulancepersoneel gingen daarom niet naar binnen. In situaties waarbij het te gevaarlijk is om een gebouw binnen te gaan, wordt normaal de brandweer ingeschakeld.

Dat was volgens de woordvoerder nu ook het plan, maar omdat dit de bewoners te lang duurde brachten zij het slachtoffer zelf naar buiten.

Risico

Het verslepen van gewonden is niet zonder risico. Dat geldt zeker in dit geval, waarbij het slachtoffer een gebroken nekwervel en een hersenbloeding bleek te hebben. De politiewoordvoerder wist niet of de bewoners gebruik hebben kunnen maken van een brancard van de ambulance.

"Het was een uitzonderlijke situatie omdat we nog geen uitslag van het onderzoek hadden", zegt de woordvoerder. Dinsdag is de uitslag alsnog gekomen. In het gebouw bleken geen asbestdeeltjes te zweven.