Twee mannen die vorige week zijn aangehouden na de mishandeling van een Somalische bewoner van de zogenoemde vluchtgarage in Amsterdam worden verdacht van moord of zware mishandeling met voorbedachten rade.

Dat heeft het OM woensdag bekendgemaakt. De rechtbank heeft het voorarrest van de verdachten met twee weken verlengd.

Het 26-jarige slachtoffer belandde dinsdag na een vechtpartij in de vluchtgarage in een ziekenhuis. Hij lag een paar dagen in coma, maar overleed zondag. De verdachten van 31 en 33 jaar werden donderdag aangehouden.

Volgens de vluchtelingen ontstond de vechtpartij doordat de asielzoekers veel stress hebben en velen met een posttraumatische stressstoornis kampen. Ze zitten met veel verschillende nationaliteiten bij elkaar in een pand met weinig voorzieningen. Ook hebben ze maar weinig te eten.

'Niet menswaardig'

Het College voor de Rechten van de Mens noemde de situatie in de vluchtgarage in juni al 'niet menswaardig'. Het college concludeerde na een bezoek aan het kraakpand dat de situatie uit de hand dreigde te lopen en riep de gemeente op om te voorkomen dat 'het zover komt dat er daadwerkelijk mensen sterven'.

Dinsdag concludeerde het college na een nieuw bezoek dat de situatie verslechtert en dat de gemeente en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) onmiddellijk actie moeten ondernemen. Het college stelde dat het fatale incident plaatsvond door oplopende spanningen en slechte leefomstandigheden.

Een bewoner van een ander gebouw met vluchtelingen, het zogenoemde vluchtgebouw aan de Jan Tooropstraat, raakte dinsdag zwaargewond door een val van een trap. Hij liep een hersenbloeding en een gebroken nekwervel op en ligt op de intensive care van een ziekenhuis.