De situatie in de zogenoemde vluchtgarage in Amsterdam verslechtert en is niet menswaardig.

Dat schrijft het College voor de Rechten van de Mens dinsdag in een persbericht, na een tweede bezoek aan het kraakpand in de Bijlmer.

De gemeente Amsterdam en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) moeten onmiddellijk actie ondernemen, vindt het college. Ook verschillende oppositiepartijen in de Tweede Kamer vragen woensdag om maatregelen.

Zondag bezweek nog een Somalische asielzoeker aan verwondingen die hij vorige week in het pand had opgelopen bij een vechtpartij. Het college stelt dat het fatale incident plaatsvond door oplopende spanningen door de slechte leefomstandigheden. "Het aantal bewoners stijgt en de spanningen en frustratie lopen op door de uitzichtloze situatie."

In het pand is er een tekort aan sanitaire voorzieningen en voedsel. Er zijn wel toiletten, maar geen douches of warm water. Ook werkt de stroomvoorziening niet goed.

Privacy

"De mannen hebben geen enkele privacy en slapen en wonen in overvolle kleine kamertjes dicht op elkaar. Met het stijgend aantal bewoners en de verslechterende weersomstandigheden nemen de problemen alleen maar toe", geeft het college aan.

Het college, dat na een eerder bezoek in juni Teeven al vroeg maatregelen te nemen om de situatie te verbeteren, roept de twee partijen opnieuw op actie te ondernemen. "Nederland is verplicht om mensen die niet voor zichzelf kunnen zorgen te helpen. Tot nog toe komt Nederland die verplichting niet na."

Kamervragen

Ook diverse oppositiepartijen in de Tweede Kamer dringen woensdag aan op een structurele oplossing voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. GroenLinks, de SP en de ChristenUnie hebben schriftelijke Kamervragen gesteld over de situatie in de Vluchtgarage.

Teeven moet gemeenten de mogelijkheid geven om deze mensen basisvoorzieningen zoals bed, bad en brood te geven, menen de partijen.