Een 26-jarige man is zondagavond overleden aan de gevolgen van een uit de hand gelopen ruzie.

De man verbleef in de zogeheten Vluchtgarage, een onderkomen voor uitgeprocedeerde asielzoekers aan de Kralenbeek in Amsterdam-Zuidoost.

Dat meldt de politie.

De politie maakte maandag bekend twee verdachten van 33 en 31 jaar te hebben aangehouden. Beide verdachten zitten nog vast.

Het slachtoffer kreeg op dinsdag 19 augustus ruzie met een medebewoner. De ruzie liep uit de hand, waarna hulpdiensten zijn gewaarschuwd. Het slachtoffer verbleef sindsdien in het ziekenhuis, waar hij zondagavond overleed aan zijn verwondingen.

Het College voor de Rechten van de Mens waarschuwde in juni al dat de mensonwaardige situatie in de Vluchtgarage uit de hand dreigde te lopen. "Voorkom dat het zover komt dat er daadwerkelijk mensen sterven", stelde het college, een onafhankelijke toezichthouder op de mensenrechten in Nederland.

100 mannen

In de Vluchtgarage wonen ruim 100 mannen van 18 tot 65 jaar uit onder meer Sudan, Eritrea en Somalië. Ze bivakkeren er sinds half december, omdat ze niet in aanmerking kwamen voor officiële opvang die de gemeente met staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) in de voormalige gevangenis aan de Havenstraat had geregeld.

In de Vluchtgarage, eigendom van stadsdeel Zuidoost, zijn geen douches en warm water. Ook de stroomvoorziening is slecht, luidt de kritiek. Er waren in het verleden meerdere malen lichte tot ernstige vechtpartijen.