De Amsterdamse SP en PvdA willen dat de gemeente het onderzoek naar een mogelijke stedenband met het Israëlische Tel Aviv voorlopig stopt.

Dat schrijft fractievoorzitter Daniël Peters vrijdag op de website van de SP Amsterdam. Volgens Peters is een stedenband met de Israëlische stad, vanwege de Gaza-oorlog, op dit moment niet verstandig. 

Een woordvoeder van de PvdA-fractie laat daarop aan NU.nl weten dat ook die partij het onderzoek tijdelijk wil stopzetten.

De Amsterdamse SP liet zich in april ook al kritisch uit over het onderzoek, maar wil het onderzoek nu daadwerkelijk in de ijskast zetten.

"In Amsterdam wonen veel mensen die zich betrokken voelen bij het bloedige conflict rond de Gazastrook. Een onderzoek naar deze stedenband zal de sfeer in Amsterdam niet ten goede komen", zo schrijft de fractievoorzitter.

Commissievergadering

GroenLinks wil het onderzoek juist doorzetten. "Misschien moeten we het onderzoek zelfs uitbreiden," zegt een woordvoerder. "Misschien zouden we, naast Tel Aviv, ook moeten praten met een Palestijnse stad." Andere partijen in de Amsterdamse gemeenteraad zeggen nog niet inhoudelijk te kunnen of willen reageren.

De SP wil het idee volgende week in een commissievergadering voorleggen aan burgemeester Eberhard van der Laan. Het gemeentebestuur laat weten voor die tijd nog niet inhoudelijk te kunnen reageren op het voorstel.