Na de meivakantie is op verscheidene scholen in de gemeente Bunschoten speciaal onderwijs van start gegaan voor kinderen uit Oekraïne. Ze krijgen er les in het Oekraïens en Nederlands. Ook in Eemdijk zijn er Oekraïense kinderen opgevangen: op de School met de Bijbel krijgen zij les van een Oekraïense docent, met gehulp van een tolk.

Dit initiatief kwam tot stand vanuit een samenwerking tussen VVGO (Vereniging Voor Gereformeerd Onderwijs) Bunschoten, VCO (Vereniging voor Christelijk Onderwijs) Bunschoten en de gemeente Bunschoten. In totaal worden er meer dan twintig kinderen opgevangen op scholen in de gemeenten.

Opgehaald met de bus

In Eemdijk wonen twaalf Oekraïense kinderen bij gastgezinnen en hebben zij een klaslokaal in een ruimte op de School met de Bijbel. Ze zijn begin april gearriveerd in Nederland en in Oekraïne opgehaald door een initiatief van drie kerken uit Eemdijk. "Ze gingen met een lege bus heen, en kwamen met een volle bus terug", vertelt Hans van Tricht, directeur bestuurder van VCO Bunschoten. "Gelukkig was een van de vluchtelingen een lerares uit Oekraïne. Zij geeft les, samen met een tolk."

De andere kinderen worden opgevangen in Bunschoten. De gemeente heeft daar twee opvanglocaties aangewezen, de voormalige Calvijnschool en de voormalige van Amerongenschool. Enkelen wonen ook in gastgezinnen. Kinderen van 4, 5, en zes jaar worden rechtstreeks in de kleutergroep gezet. Kinderen van 7 tot twaalf jaar zitten in een klas in de Groen van Prinstererschool en De Grondtoon.

Sommige kinderen hebben nog online verbinding met hun school uit Oekraïne. Zij volgen nog deels de lessen die daar gegeven worden. Verder krijgen ze les in het Oekraïens en Nederlands.