Bijna 3.500 mensen hebben een parasolmier van DierenPark Amersfoort geadopteerd. Het park heeft de ludieke donoractie opgezet om ook in coronatijd de kosten voor de dierentuin te kunnen betalen.

De dierentuin hoopt donderdag de 3.500e adoptant bij te schrijven. De burgemeester van Amersfoort adopteerde twee weken geleden de allereerste parasolmier om de zoo financieel te helpen.

De dierentuin is positief verrast door de animo voor de donoractie, zegt een woordvoerder. "We hopen uiteraard dat nog meer mensen het voorbeeld volgen. Alle bijdragen van buiten helpen in deze moeilijke tijd, waarin de kosten voor de dierentuin doorlopen en er geen inkomsten tegenover staan."

Tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar van 2020 moest DierenPark Amersfoort net als alle andere dierentuinen in Nederland twee maanden gesloten blijven. In november bleef het park opnieuw twee weken dicht en sinds medio december zijn de poorten opnieuw gesloten. In de tussenliggende periodes mocht slechts een beperkt aantal bezoekers naar binnen.

De dierentuin aan de Barchman Wuytierslaan wacht nog altijd op een compensatie vanuit Den Haag. De regering zegde de Nederlandse dierentuinen 39 miljoen euro toe voor het opvangen van de verliezen in 2020. Het bedrag wordt naar rato verdeeld over de 64 parken die, van groot tot klein, onder die noemer vallen. Hoeveel DierenPark Amersfoort ontvangt, is nog niet bekend.

Mierenclub

De actie blijft voorlopig doorlopen. Wie een mier van de dierentuin adopteert, betaalt daarvoor 25 euro per jaar. Hij of zij krijgt een officieel certificaat met de zelfgekozen naam van de adoptiemier. Voor 20 euro meer is de adoptant lid van de Mierenclub en ontvangt hij of zij allerlei extra's.

Het gedrag van de geadopteerde mier en zijn soortgenoten is te volgen via een webcam in het insectenverblijf. De zeldzame parasolmier dankt zijn naam aan de bladeren die hij meesjouwt. Zo'n blad kan twintig keer zoveel wegen als de mier zelf.