Fietsboot de Eemlijn in Amersfoort gaat voorlopig nog niet varen. Normaal zou de toeristenboot over de Eem op 15 april voor het eerst uitvaren, maar de stichting Eemlijn ziet daar vanwege de nog geldende coronamaatregelen van af.

De veiligheid van de opvarenden, de passagiers én het vrijwillige personeel staat voor de stichting voorop. "We willen de risico's tot een minimum beperken en zeker niet meewerken aan het laten vollopen van de ziekenhuizen."

Daarnaast toont het bestuur van de Eemlijn zich solidair met de al maanden gesloten horeca. De stichting wijst erop dat het bovendek eruit gaat zien als "een varend terras" als er op grond van de regels maximaal dertig opvarenden worden toegelaten en de faciliteiten aan boord zijn geopend. "En dat terwijl de terrassen nog niet open mogen." Dat wil de stichting de regionale horecaondernemers niet aandoen.

De Eemlijn verwacht het seizoen te openen en weer uit te varen zodra de terrassen open mogen. "De boot is er klaar voor en onze vrijwilligers staan te trappelen om u weer aan boord te nemen." De stichting raadt 'vaarfietsers' aan om de socialemediakanalen in de gaten te houden.