DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft dinsdag aan het begin van de vergadering stilgestaan bij de fatale gebeurtenis in Alphen aan den Rijn dit weekeinde. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet zei dat de schok van dit drama nog lang voelbaar zal zijn.

Ze betuigde deelneming aan familieleden en naasten van de mensen die zijn omgekomen bij de schietpartij. Verbeet zei dat de gedachten van de Kamerleden uitgaan naar de gewonden en hun familie.

Namens de volksvertegenwoordigers sprak Verbeet grote waardering en respect uit voor diegenen die met gevaar voor eigen leven probeerden anderen te helpen. De voorzitter wenste allen veel sterkte toe.

Bij de herdenking waren ook premier Mark Rutte en waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn van Alphen aan den Rijn aanwezig.

Eerste Kamer

Ook de Eerste Kamer heeft dinsdag met een moment stilte de slachtoffers herdacht. ''We wonen deze dagen allemaal in Alphen aan den Rijn'', zei premier Mark Rutte in een toespraak in de Senaat.

''We willen troost bieden waar het kan en zullen een helpende hand toesteken waar dat nodig is'', aldus de minister-president. Hij sprak zijn grote respect uit voor de politie, hulpverleners en waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn en zijn team.

Vragen

Rutte gaf aan dat er vanzelfsprekend nu heel veel vragen leven over wat zich precies heeft afgespeeld in winkelcentrum De Ridderhof en over de achtergrond van de dader.

''Dat zijn stuk voor stuk terechte vragen, die tot op de bodem moeten worden uitgezocht. Maar in dit stadium gaat onze aandacht allereerst uit naar de slachtoffers en hun nabestaanden, naar de gewonden en hun families en naar iedereen die op welke manier ook bij het drama is betrokken. Zij verdienen nu ons medeleven en onze zorg'', zei de premier.

Saamhorigheid en steun

Hij riep iedereen op ervoor te zorgen dat de saamhorigheid en steun die in de afgelopen dagen spontaan opkwam, zal blijven. ''Ook na volgende week en ook na de komende maand, want daarin ligt voor een belangrijk deel de kracht die alle betrokkenen nodig zullen hebben om dit enorme verlies en dit enorme verdriet te verwerken'', aldus Rutte.

Namens het kabinet wenste hij iedereen die door het drama is getroffen, heel veel sterkte toe.