ALPHEN A/D RIJN - Waarnemend burgmeester Bas Eenhoorn sprak dinsdag tijdens zijn bezoek aan winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn vol lof over de winkeliers die hun deuren weer openden.

''Ik heb grote bewondering voor hun moed. Het is heel dapper dat ze dit doen'', zei hij.

Volgens de burgemeester zijn er diepe wonden geslagen. ''De emotie is groot. Maar de ondernemers tonen kracht door de eenheid die ze vormen.'' Hij zei blij te zijn dat ook het winkelend publiek weer gewoon zijn inkopen deed.

De media waren massaal aanwezig om verslag te doen van het bezoek van Eenhoorn. Hij sprak met verschillende winkeliers, stak hen een hart onder de riem en stond even stil bij de herdenkingshoek die is ingericht en bij de winkel waarvan de eigenaresse overleed.

Bloemen

Bij die modewinkel leggen mensen aan de lopende band bloemen. Op de deur hangt een briefje met daarop een foto en de tekst waarin ze wordt geroemd vanwege haar heldhaftige optreden.

''Ondanks gevaar voor eigen leven, toch nog mensen trachten te waarschuwen voor de schutter'', zo is onder meer te lezen.

De winkels gingen om 10.00 uur open. Een enkele ondernemer bleef nog dicht, maar dat kwam vooral door logistieke problemen waardoor winkels niet bevoorraad waren. De winkeliers keerden maandagmiddag voor het eerst terug naar de plek van het incident. Daar waren zij nog tot laat bezig met opruimen en schoonmaken.

Bedrukt

De sfeer in het winkelcentrum was bedrukt en de schietpartij het gesprek van de dag. De ruiten die sneuvelden, zijn provisorisch gerepareerd met houten platen. Bij een bakkerij herinneren kogelinslagen in de muur achter de toonbank aan het incident.

Voorzitter Robert Grootenhuis van de winkeliersvereniging leidde de burgemeester rond. Volgens hem is niet al het personeel aan de slag gegaan. Zo hebben de supermarkten Albert Heijn en C1000 ook medewerkers van andere filialen ingezet.

Ook sprak de burgemeester nog even met een medewerker van een bloemenwinkel. Zaterdag werd hij nog door een kogel in zijn schouder getroffen, maar dinsdag ging hij 'gewoon' weer aan de slag.