ALPHEN A/D RIJN - Winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn is dinsdagochtend rond tien uur weer opengegaan voor publiek.

Bijna alle winkeliers hebben hun deuren geopend, een deel blijft nog gesloten doordat hun winkel door logistieke problemen in de afgelopen dagen niet is bevoorraad.

Voorzitter Robert Grootenhuijs van de winkeliersvereniging opende de deuren van het winkelcentrum waar zaterdag de dramatische schietpartij plaatsvond, onder grote belangstelling van de media.

De meeste winkeliers zijn tot gisteravond laat bezig geweest om op te ruimen, zodat de winkels vandaag open konden, aldus Groothuijsen. De ruiten die in het winkelcentrum zijn gesneuveld, zijn bedekt met houten platen.

Veel pers

Er is al winkelend publiek op de been. Volgens Grootenhuijs is het net zo druk als op een normale dinsdagochtend. Het lijkt drukker, omdat er veel pers, slachtofferhulp en mensen van de gemeente rondlopen, aldus de voorzitter. De politie is zichtbaar aanwezig. Waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn neemt dinsdag rond lunchtijd een kijkje in De Ridderhof.

Daarnaast lopen veel mensen het winkelcentrum binnen om hun steun te betuigen. In het midden van het winkelcentrum is een podium geplaatst waar mensen bloemen kunnen neerleggen. Ook ligt daar een condoleanceregister.

Bij een modewinkel, waarvan de eigenaresse door de schietpartij omkwam, liggen veel bloemen. Op de deur van de winkel hangt een briefje met daarop haar foto en een tekst waarin ze wordt bedankt voor haar heldhaftig handelen. ''Ondanks gevaar voor eigen leven, toch nog mensen trachten te waarschuwen voor de schutter'', staat er onder meer te lezen.

Schoenmaker Frans Ligthout gaat met een dubbel gevoel weer aan het werk. ''Je wil het wel doen, maar moet je het doen? Natuurlijk moet je het doen! Je wil toch doorgaan.''

Winkelcentrum Alphen a/d Rijn