ALPHEN A/D RIJN - Waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn heeft maandagochtend rond kwart voor tien in het stadhuis van Alphen aan den Rijn een condoleanceregister geopend.

In de centrale hal kunnen mensen hun medeleven betuigen met de slachtoffers en nabestaanden van de schietpartij zaterdag in winkelcentrum De Ridderhof.

De gedenkhoek bestaat uit een tafel met een boeket, een kaars en een condoleanceboek. Eenhoorn schreef als eerste in het boek. Hij noteerde:

'We gedenken 9 april 2011. Een ramp in een sterke samenleving." Ook drie van de vijf wethouders waren bij de opening aanwezig, net als Jaco van Hoorn, plaatsvervangend korpschef van het korps Hollands Midden. Van Hoorn schreef: ''Een drama overkwam ons..."

Korte boodschap

Na de opening door Eenhoorn druppelden enkele mensen binnen om een korte boodschap achter te laten. Een vrouw vertelde dat ze regelmatig met haar kinderen in het winkelcentrum komt. Ook medewerkers van het stadhuis lieten een bericht achter in het boek.

In het winkelcentrum kwamen zaterdag zeven mensen om het leven. De 24-jarige Tristan van der Vlis schoot zijn wapens leeg op het winkelende publiek en schoot zichzelf daarna dood. Bij De Ridderhof leggen ook maandagochtend mensen bloemen.

Gesprek

Kerkelijk centrum De Bron in Alphen aan den Rijn is maandag geopend voor mensen die behoefte hebben aan een gesprek. Pastorale beroepskrachten vangen mensen vanaf 8.00 's morgens op.

Tot middernacht blijft het centrum open. Ook de Bidkapel is toegankelijk. Dat heeft het bisdom Rotterdam maandag laten weten.

Geschokt

De Thomasparochie deelt De Bron met een kerkgemeente van de Protestantse Kerk in Nederland. Pastores van de parochie hebben diep geschokt op het drama gereageerd. ''Het is niet te bevatten wat er nu is gebeurd."

"Verdriet is er gezaaid in vele gezinnen, bij mensen die zijn getroffen, bij nabestaanden van de slachtoffers, bij de mensen die het hebben meegemaakt, bij de familie van de dader.''

Pinautomaat

Op een groot doek dat over een huisje met een pinautomaat hangt, staat Rest in Peace.

Mensen kunnen via het onlinecondoleanceregister condoleance.nl ook hun gevoelens over de gebeurtenissen van dit weekeinde tot uitdrukking brengen. Maandagochtend waren omstreeks 10.30 uur ruim 9500 reacties geplaatst. Velen wensen alle betrokkenen van de schietpartij in Alphen aan den Rijn sterkte.