De spoorstaking van de FNV en andere vakbonden kunnen het Groene Hart flink raken. Officieel gaat het om een estafettestaking waarbij elke spoorregio een dag het doelwit is, maar het Groene Hart is een overloop van twee regio's. Reizigers uit onder andere Alphen kunnen dus twee dagen te maken krijgen met treinuitval.

De staking is een gevolg van het vastlopen van de onderhandelingen voor een nieuwe cao. Vorige week liep een ultimatum af dat de bonden aan NS hadden gesteld. Een laatste handreiking van het openbaarvervoerbedrijf wezen ze af, omdat die niet genoeg in de buurt van hun eisen kwam. De NS zegt in een reactie teleurgesteld te zijn als het tot acties komt. Volgens de NS zijn sommige cao-eisen van de bonden praktisch onuitvoerbaar. Het bedrijf wijst op de lastige financiële situatie bij NS als gevolg van de coronapandemie, die zorgde voor een daling van het aantal treinreizigers.

De acties beginnen volgende week. De regio West (onder andere de gebieden rond Gouda en Alphen/Leiden) zijn volgende week vrijdag 26 augustus aan de beurt. De regio Midden (onder andere Woerden/Utrecht) op donderdag 30 augustus.

Niemand weet nog wat de precieze gevolgen zijn. De treinen van Rotterdam of Den Haag via Gouda naar Woerden en Utrecht kunnen twee keer uitvallen. De ene keer omdat spoorpersoneel in de regio West het werk neerlegt en de andere keer omdat de collega's in het Utrechtse dat doen. "Nadere precisering qua standplaatsen volgt op een later moment'', is het enige dat vakbond FNV op dit moment zegt.

En mogelijk blijft het niet bij deze twee dagen van acties, volgens de bonden. Als na afloop van deze stakingen de NS nog altijd niet akkoord gaat met de door de bonden gestelde cao-eisen, dan volgen in de week er na (de eerste volle week van september) landelijke stakingen.