Woningbouwplannen in onder meer Alphen en Gouda waarbij senioren de doelgroep zijn, krijgen van de provincie Zuid-Holland een duwtje in de rug. Door ruim twee miljoen euro beschikbaar te stellen, wil de provincie de bouw bespoedigen.

Bij zulke bouwplannen wil een gezamenlijke ruimte voor de oudere bewoners nog wel eens sneuvelen, om kosten te besparen. Het kan ook langer duren voordat de bouw start, omdat de bouwer de boel eerst rendabel wil krijgen. En dat terwijl senioren vaak juist behoefte hebben aan zo'n ontmoetingsplek, benadrukt de provincie. Die stelt nu dus geld beschikbaar voor die gemeenschappelijke ruimtes.

Daarvan profiteren straks bouwers in Alphen (bij Bospark), Gouda (oude locatie Jan Ligthartschool), Reeuwijk-Dorp, Stolwijk (Hoflaan) en Zevenhuizen (o.a. Van 't Verlaat).

Provinciebestuurder Anne Koning vindt het belangrijk dat de seniorenprojecten (750 woningen, waarvan ruim 550 sociale huur) snel worden gerealiseerd, omdat dit ook de doorstroming op de huizenmarkt bevordert. "Veel senioren laten een gezinswoning achter. Dit biedt kansen voor jonge gezinnen, die nu vaak klem zitten op de woningmarkt. Er zijn veel te weinig woningen beschikbaar voor gezinnen."