De zeventienjarige tiener uit Bilthoven die wordt verdacht van een gewelddadige overval op een Boskoops gezin, blijft voorlopig nog vastzitten. Dat heeft de Haagse kinderrechter vorige week besloten.

Dat gebeurde tijdens een voorbereidende, besloten zitting in de strafzaak. Het strafproces tegen de minderjarige verdachte voltrekt zich achter gesloten deuren. Wat de motivatie is van de rechter, blijft daardoor vooralsnog onduidelijk.

M. wordt er door het Openbaar Ministerie (OM) van verdacht samen met twee andere mannen in de vroege ochtend van maandag 10 mei een woningoverval aan de Boezemlaan in Boskoop te hebben gepleegd.

Het gezin met twee kinderen moet volgens het OM doodsangsten hebben uitgestaan. 'Waar is het geld, waar is de kluis anders snijd ik jullie benen eraf', zouden de verdachten hebben geroepen. En ook: 'Als de politie wordt gebeld, dan worden jullie doodgemaakt'.

De ouders kregen meerdere messen tegen de keel, nek of het gezicht en werden met een mes geprikt. Ze werden vastgebonden aan hun armen en benen. De moeder kreeg een washand in haar mond gepropt. Uiteindelijk namen de overvallers geld en allerlei spullen mee, waaronder mobiele telefoons, laptops, sieraden, bankpassen en een fiets.

Een van de andere verdachten, de negentienjarige S.B. uit Nijmegen, zal binnen enkele weken worden overgeplaatst naar het Pieter Baan Centrum (PBC). Dat bleek vorige week tijdens de rechtszaak tegen die man, die wel in het openbaar wordt besproken.

De derde en laatste verdachte, een 21-jarige man uit Eritrea, wordt verdacht van medeplichtigheid. Hij zit op dit moment niet vast en het is nog onduidelijk wanneer hij zich voor de rechter moet verantwoorden. De rechtszaak tegen de zeventienjarige Bilthovenaar gaat op 9 december verder, opnieuw achter gesloten deuren. Dan wordt de woningoverval inhoudelijk besproken en zal het OM een straf eisen.