Fietsen op de onverlichte paden buiten de dorpen is aanmerkelijk veiliger geworden. Paden in onder meer de Alphense en Goudse regio hebben een reflecterende streep langs de kanten gekregen.

De provincie Zuid-Holland heeft in de afgelopen vier maanden liefst 200 kilometer aan onverlichte paden onderhanden genomen. De randen van deze fietspaden zijn nu voorzien van een witte kantmarkering met slijtvaste verf. Daar overheen is een zogeheten glasparelmix gespoten waardoor de strepen reflecteren als je fietslamp erop schijnt.

De markeringsploeg heeft een groot aantal paden van die nieuwe belijning voorzien. In de Alphense regio zijn dat de fietsroutes tussen Ter Aar en Voorburg, Uithoorn, Nieuwkoop en Papenveer, Ter Aar en Alphen en Hazerswoude (Dorp en Rijndijk), Zoetermeer en Boskoop.

Buitengebied

In de Goudse regio is de fietsroute tussen Gouda en Waddinxveen onderhanden genomen, net als die tussen Gouda, Haastrecht en Oudewater, Schoonhoven en Gorinchem en Bergambacht en Nieuw-Lekkerland. Ook in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden heeft de provincie doorgaande fietsroutes in het buitengebied verbeterd.

Zuid-Holland doet dit niet alleen vanwege de zichtbaarheid in de donkere uren. Ook hebben (oudere en visueel beperkte) fietsers overdag een beter beeld van het verloop van zo’n fietspad.