Voor inwoners van Alphen komt er tóch geen stijging van de onroerendezaakbelasting (ozb) aan. Door extra geld vanuit 'Den Haag' is de verhoging niet meer nodig.

Dat zegt financiën-wethouder Kees van Velzen. Eerder leek het voor 2022 nog om een stijging van 5 procent te gaan. Dat had betekend dat de gemiddelde Alphense woningbezitter, die nu zo'n 300 euro per jaar aan ozb kwijt is, 15 euro per jaar extra moest gaan dokken.

Van Velzen sluit niet uit dat er later alsnog een stijging komt, omdat Alphen 'van alles wil'. Een voorbeeld: de gemeente wil veel bouwen, maar dat betekent ook het aanleggen van wegen, verlichting en riolering. "En we willen natuurlijk ook sport, cultuur en jeugdzorg in tact houden."

Voor bedrijven stijgt de ozb wél. "Maar dat is niet spectaculair, het gaat niet om tientallen procenten."

Met die verhoging komt geld vrij voor verfraaiing en vergroening van het Alphense centrum én voor het plan om de eerste anderhalf uur gratis parkeren in te voeren. Onlangs sneuvelde een poging daartoe nog, maar nu is groen licht dichtbij.

"We werken samen met de VOA (ondernemersvereniging, red.) aan een voorstel en gaan ervan uit dat het goed komt. We weten volgende week meer", aldus Van Velzen en collega-wethouder Gert-Jan Schotanus.