Gewoon de borden volgen. Misschien een flauw advies, maar het is wel de aanrader voor komend weekend als naast de A12 ook de N11 en de N207 deels afgesloten zijn.

De N11 is vanaf vrijdagavond tot maandagochtend dicht tussen Alphen en Zoeterwoude, in beide richtingen. En ook de N207 tussen Boskoop en Waddinxveen is nog altijd afgesloten. De A12 gaat maandagavond dicht voor negen dagen.

,,De werkzaamheden zijn vanzelfsprekend op elkaar afgestemd”, meldt Menno Zijlstra van de provincie Zuid-Holland. ,,Als je routeplanner up to date is, houdt ’ie rekening met de afsluitingen. Wat je het beste kunt doen, is de borden volgen.”

De provincie heeft in Gouda een zogeheten ‘incident coördinatordesk’ waar de verkeersstromen in de gaten worden gehouden. ,,Wij verwachten niet dat het verkeer zich over onze regionale wegen verspreidt, door de afsluiting van de A12. Het verkeer richting Den Haag en Rotterdam wordt al voor Utrecht omgeleid.”

De gemeente Alphen heeft ‘haar zorgen uitgesproken’ over de combinatie van werkzaamheden. ,,Er is uitgebreid over gediscussieerd”, meldt een woordvoerder. ,,De verkeersteams van Rijkswaterstaat stellen dat de hinder door de samenlopende werkzaamheden acceptabel is voor de weggebruikers en de omgeving.”

Verkeersregelaars

Op de N11 worden verkeersregelaars ingezet, op het kruispunt en de spoorwegovergang bij Zoeterwoude. Ook worden tekstwagens geplaatst om verkeersdeelnemers op de afsluitingen te wijzen. ,,Met Rijkswaterstaat is afgesproken dat ook de wegen in de omgeving van de N11 komend weekend worden meegenomen in de monitoring van het verkeer. En op strategische plekken zijn voertuigbergers actief, om wegen weer snel vrij te krijgen bij calamiteiten.”

Goed nieuws nog: de werklui zijn in de laatste fase van het werk aan de N207. Zijlstra: ,,We doen ons stinkende best dat zo snel mogelijk af te ronden. Er wordt nog geasfalteerd en de belijning wordt getrokken, die werkzaamheden zijn wel weersafhankelijk.”