Alphen is volgend jaar een bijzonder gebouw rijker. Op bedrijventerrein De Schans komt een European Conservation Center (ECC). Dat is een erfgoeddepot waar schatten uit het verleden worden opgeslagen.

ECC zit nu nog in Zoeterwoude, maar groeit daar uit het jasje en is in de zoektocht naar een nieuwe plek uitgekomen bij Alphen. Het complex wordt 7500 vierkante meter en krijgt de naam Albaniana, een verwijzing naar het Romeinse verleden van Alphen.

Er komen erfgoedcollecties van zowel musea als particulieren, maar er is ook plek voor religieus erfgoed, archieven of archeologische opgravingen. Kortom: alles wat historische waarde heeft kan bij Albaniana worden bewaard.

Het gebouw, achter de McDonald's en BMW-dealer en bewust vlakbij themapark Archeon, moet eind 2022 openen. Begin volgend jaar moet worden gestart met de bouw.

Provinciaal Archeologisch Depot

Mogelijk verhuist ook het Provinciaal Archeologisch Depot, dat nu nog aan de Alphense Kalkovenweg is gevestigd, naar het nieuwe complex. De provincie zoekt een nieuwe plek voor de erfgoedobjecten die daar opgeslagen zijn.

Albaniana krijgt geen museumfunctie. Het complex zal wel toegankelijk zijn voor bijvoorbeeld schoolklassen, maar niet voor het grote publiek.