De zoektocht naar een plek voor minimaal twee skaeve huse in Kaag en Braassem gaat door. In deze skaeve huse komen mensen te wonen die maar weinig prikkels kunnen verdragen.

Deze huisjes, in de volksmond ook wel asowoningen genoemd, worden tussen 30 vierkante meter en 50 vierkante meter groot, waarbij voormalige cliënten van de Binnenvest er hun intrek in kunnen nemen.

Tot nu toe zouden die woningen er maximaal tien jaar staan, maar het gemeentebestuur wil er nu permanente huisjes van maken. En als er genoeg ruimte is op een terrein, kunnen er later ook vijf of nog meer skaeve huse bij elkaar in de buurt komen.

Wethouder Petra van der Wereld wil inwoners oproepen met potentiële geschikte plekken te komen. Het gaat dan om mensen of bedrijven, die zelf een stuk grond hebben. De omgeving moet zo weinig mogelijk last krijgen van de ex-Binnenvestbewoners; een groene afscheiding kan helpen, aldus de wethouder.

Argwaan

Veel raadsleden waren echter nog niet gerustgesteld. D66-voorman Nick van Egmond vroeg zich af waarom de raad nu wél betrokken wordt bij de locatiekeuze voor deze skaeve huse. Eerder hield alleen het college van burgemeester en wethouders zich ermee bezig, maar dat liep helemaal verkeerd af, doordat het gemeentebestuur angstvallig vasthield aan geheimhouding en argwaan richting de reacties van de bevolking.

De politici willen meer duidelijkheid hebben. Zoals de eis dat er niet te veel kinderen op weg naar school langs die skaeve huse moeten fietsen. Verschillende partijen riepen de wethouder op meer details te geven over de eisen. Van der Wereld koos er echter voor, om het voorstel weer terug te nemen. "Het lijkt me niet verstandig om te duwen op een stuk, dat niet goed voelt. Gauw en goed gaan niet samen."

Na de zomervakantie komt de wethouder met een beter voorbereid voorstel.