Alphen wil windmolens bij de containerhaven, maar de kans dat die er komen is klein.

De provincie Zuid-Holland wil in het Groene Hart hooguit meewerken aan bijplaatsen van turbines op plekken waar deze al staan, zoals langs de N11 bij het Spookverlaat bij Alphen en de Heineken-fabriek bij Zoeterwoude.

Alphen en andere gemeenten hadden samen een kaart met zoekgebieden gemaakt en daarop stonden ook plekken langs de N11 (en A4) waar nu nog geen windmolens staan. Het gaat onder meer om plekken bij Hazerswoude-Rijndijk en bij containerhaven Alpherium. Omwonenden daar willen niks weten van windparken, zo is nu al duidelijk.

Zuid-Holland wil enerzijds het open landschap beschermen en geeft anderzijds aan dat er behalve plannen voor windmolens en zonneparken nog veel meer wensen zijn die druk leggen op de polders. Daarbij gaat het onder meer om woningbouw. De VVD in Provinciale Staten van Zuid-Holland vindt dat extra huizen sowieso de voorkeur zouden moeten krijgen boven meer windmolens neerzetten.

Er is veel weerstand tegen windmolens, onder meer vanwege slagschaduw, herrie, andere gezondheidsrisico's en mogelijke waardedaling van huizen.