Het bord dat waarschuwt voor laagvliegende agressieve kraaien aan de Argentiniësingel in Alphen aan den Rijn staat er weer. Twee kraaien scheren regelmatig voorbij, vlak langs mensen die door de straat wandelen of fietsen.

De waarschuwing lijkt ieder jaar terug te komen. Bewoners in de Alphense wijk Kerk en Zanen gaan in de zomer met een paraplu naar buiten om zich te weren tegen twee kraaien. De kraaien willen hun jongen beschermen.

"Kraaien zijn standvogels, ze zitten dus het hele jaar op dezelfde plek", weet veldcoördinator Johan van der Haven van Avifauna. "Maar omdat ze rond deze tijd nesten hebben, worden ze beschermend."

Toch vindt Van der Haven het gek dat dat de kraaien de mensen aanvallen. Volgens de veldcoördinator van Avifauna zijn kraaien geen agressieve beesten. "Het is waarschijnlijk een driftig gen wat die beesten met zich meedragen", legt hij uit. "Een stel terrorkraaien, ja, dat is net pech hebben."

Van der Haven verwacht dat het bord daar niet heel lang hoeft te staan. "Als ze uitvliegen is het weer voorbij. De jongen vliegen rond dit tijdstip weg. Al kan het ietsjes langer duren vanwege het koude weer dat we hebben gehad."

De kans is groot dat het bord aankomende jaren opnieuw neergezet de wordt. Volgens de expert worden kraaien namelijk zo'n tien jaar oud.