De eigenaren van de voormalige kleiwarenfabriek Nieuw Werklust aan de Rijndijk vlak bij Hazerswoude-Rijndijk hebben een monumentale schoorsteenpijp laten demonteren.

De familie Blanken uit Voorschoten wilde niet het risico lopen dat het scheefstaande bouwwerk zou omvallen en voor flinke schade en mogelijk slachtoffers zou zorgen. Daarom kregen de eigenaren groen licht van de gemeente Alphen aan den Rijn om de schoorsteen weg te halen. Deze ligt nu gedemonteerd op het terrein, dat met hekken is afgezet.

Wat er verder met het complex gaat gebeuren is nog onduidelijk. Mogelijk komen op een deel van het terrein woningen en wordt een ander deel gerestaureerd. Naar verwachting komt daarover later dit jaar meer duidelijkheid. De verkoop van woningen zou eventueel geld kunnen opleveren voor restauratie van de rest van het monument.

De fabriek waar vroeger dakpannen, schoorstenen en bloempotten werden gemaakt, staat er sinds de zeventiende eeuw en was tot 2001 in gebruik. Er werkten ooit ruim honderd mensen. Het terrein is sinds 2002 een rijksmonument.

De laatste jaren gebeurde er niets. Er waren plannen voor een winkelcentrum, kantorencomplex of bedrijfsverzamelgebouw, maar die zijn niet doorgegaan.