Actiegroep De Stem van Alphen probeert de bouw van twee woontorens op De Aarhof in Alphen aan den Rijn te dwarsbomen. Om het protest kracht bij te zetten, is er een cartoon van wethouder Gerard van As (Bouwen en wonen) met een heleboel biljetten gemaakt. De tekening schoot hem echter in het verkeerde keelgat.

Het winkelcentrum gaat de komende jaren flink op de schop. In het plan van ontwikkelaar HAL zitten ook twee woontorens van pakweg 40 en 60 meter hoog. Er komen driehonderd woningen in.

De verbouwing begint op z'n vroegst eind 2022. Meer hoogbouw is volgens de gemeente vanwege de woningnood onvermijdelijk.

De Stem van Alphen, een actiegroep bestaande uit een echtpaar dat aan de Aarkade woont, wil daar een stokje voor steken. Volgens hen leidt de komst van de torens tot meer verkeer, schaduw, windhinder en herrie.

Ze spreken van misplaatste hoogbouw die het centrum van 'Skyscraper City' Alphen verpest. Volgens hen zal het centrum de komende jaren een bouwput zijn en zullen de omliggende panden minder waard worden.

De Stem van Alphen heeft dinsdag een paginagrote advertentie met de cartoon van wethouder Van As in het Alphens Nieuwsblad laten plaatsen. Daarop wappert geld om hem heen en staan de torens op een spreekwoordelijk presenteerblaadje.

Van As vindt cartoon 'misselijkmakend en schadelijk'

"Misselijkmakend en schadelijk. Dit is smaad, het tast mijn integriteit aan. Een zakelijk meningsverschil is prima, maar er wordt op de man gespeeld. Heel flauw", reageert Van As.

Hij noemt de argumenten van De Stem van Alphen volslagen onzin. "We doen ons stinkende best om het stadshart te versterken. Iedereen was er blij mee. Dit leidt juist tot waardevermeerdering van omliggende panden."

De Stem van Alphen is een petitie gestart en kondigt op korte termijn alternatieve plannen aan. Donderdagavond licht de actiegroep haar standpunt toe ten overstaan van het gemeentebestuur en raadsleden tijdens een eerste debat over de plannen.