De politierechter in Den Haag heeft woensdag vier Poolse werknemers geldboetes opgelegd voor diefstal van kratjes met etenswaren uit het distributiecentrum van supermarktketen Hoogvliet in Alphen aan den Rijn. De rechter hield er rekening mee dat de arbeidsmigranten lange werkdagen maken en relatief weinig betaald krijgen.

Op 3 januari om 7.00 uur werden de vier betrapt bij het magazijn vlak bij de Leidse Schouw. Ze laadden kratjes met diepvriesproducten en verse groenten in het busje van hun uitzendbureau. Toen een collega dat zag, gooiden ze snel de deur dicht. Dat wekte argwaan. Het busje bleek vol kratjes en dozen met etenswaren te staan.

Volgens de officier van justitie is de gebruikelijke straf voor dergelijke diefstal 1.700 euro boete. Dat vond het Openbaar Ministerie (OM) nu echter "buitenproportioneel". De mannen werkten veel uren voor relatief weinig geld, benadrukte het OM. Sommigen hebben woonlasten in zowel Nederland als Polen.

De aanklager eiste geldboetes van 500 euro tegen twee van de vier verdachten. Dat bedrag vond de rechter te hoog. "Nederlanders werken in betere omstandigheden, u werkt soms wel zeven dagen", zei de rechter tegen één verdachte. De rechter hield het bij een boete van 250 euro voor het viertal.

Een 39-jarige veroordeelde vertelde dat hij 350 euro per week verdiende bij Hoogvliet. Daar ging dan ook nog een bedrag af voor zijn huisvesting in Nederland. Bij zijn nieuwe werkgever zou hij nog slechter betaald worden.