De politie in Alphen aan den Rijn heeft vijf personen aangehouden naar aanleiding van de onrustige demonstratie van maandagavond rond het Rijnplein. Burgemeester Liesbeth Spies heeft in een verklaring dinsdagochtend laten weten dat zij de ongeregeldheden scherp veroordeelt.

Eén verdachte is opgepakt omdat hij illegaal vuurwerk bij zich had. Vier andere personen zijn maandagmiddag al opgepakt omdat ze provocerende teksten op sociale media hadden geplaatst.

De politie was maandagavond massaal aanwezig op het Rijnplein omdat het erop leek dat er ernstige ongeregeldheden zouden ontstaan. Hierbij kreeg de politie ondersteuning van eenheden uit Den Haag.

Volgens de burgemeester circuleerden vanaf zondag oproepen op sociale media om te demonstreren op het Rijnplein. "Ook werd opgeroepen om onherkenbaar te komen en werd op sociale media gesproken over het plunderen van onder andere de MediaMarkt", zegt Spies.

Rond 19.00 uur waren er volgens de gemeente ongeveer honderd mensen op het plein. "Duidelijk was dat zij niet gekomen waren om te demonstreren", vervolgt Spies. Het lukte uiteindelijk om het publiek "met zachte drang" via de Alphensebrug het centrum uit te krijgen.

"Het spreekt voor zich dat deze oproepen tot geweld, opruiing en dreigende verstoring van de openbare orde scherp veroordeeld worden. Het heeft helemaal niets te maken met demonstraties die op een vreedzame manier gehouden kunnen worden", aldus Spies.