Naast de hervormde kerk van Aarlanderveen zullen vier eengezinswoningen en vier appartementen worden gebouwd. Het college van burgemeester en wethouders heeft hier toestemming voor gegeven. De nieuwbouw komt in de buurt van Dorpsstraat 38 te staan.

Het kerkgenootschap heeft al een bouwplan gemaakt en de gemeente Alphen aan den Rijn heeft toestemming gegeven voor het bouwplan. De gemeente heeft naast de kerk het jeugdontmoetingscentrum De Jeugdhaven en twee verouderde woningen staan. Om meer inkomsten te genereren, wil de kerk vier eengezinswoningen bouwen en verhuren. De maanlasten van deze woningen zullen tussen de 1.200 en 1.600 euro liggen.

Met de verkoopopbrengst van de vier appartementen is een nieuw jeugdcentrum te financieren. Dit wordt aan de kerk vastgebouwd. Omdat het een rijksmonument is, heeft het kerkbestuur daarvoor toestemming gekregen. De appartementen gaan 265.000 tot 325.000 euro kosten.

De huurprijzen die de kerk vraagt liggen boven de grens van sociale-en middenhuur. De gemeente heeft aangegeven mee te werken omdat er sinds 2017 geen nieuwe woningen meer zijn gebouwd in het dorp. Volgens de gemeente is herontwikkeling anders niet mogelijk.